Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes ZM Dobrosławów: Małe zakłady mięsne mają coraz trudniej

Prezes ZM Dobrosławów: Małe zakłady mięsne mają coraz trudniej

W ocenie szefa zakładów mięsnych z Dobrosławowa obecna koniunktura, choć korzystna dla silnych przedsiębiorstw, jest bardzo negatywna dla małych zakładów mięsnych. - Tym bardziej, że wciąż rozwija się szara strefa w handlu mięsem. Nielegalny obrót uderza właśnie w najmniejsze podmioty na rynku mięsa - tłumaczy Henryk Amanowicz. - Problem szarej strefy jest możliwy do rozwiązania, ale ta kwestia nie leży po stronie przedsiębiorców. Potrzebne są rozwiązania systemowe i odpowiednio promowane kampanie medialne pokazujące klientom zagrożenia wynikające ze spożywania mięsa niebadanego oraz przetwarzanego w niewłaściwy sposób w przydomowych wędzarniach - dodaje.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności