Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

W kraju na nadmiar żywca czy półtusz też narzekać nie można, ale do zakupów mało kto się pali. Ubojnie ograniczyły przyjmowanie świń, a zakłady przetwórcze produkcję. Wszystko przez bardzo słabą konsumpcję wieprzowiny, którą powoli dobija brak obniżek. Mięsa szlachetne zapełniają magazyny, bo ich ceny są nie do przyjęcia dla potencjalnych klientów. A ci oczekują spadków przynajmniej o 50 groszy, by rozpocząć zakupy.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

ceny transakcyjne      zł/kg

łopatka                5,50 - 6,90

szynka                 6,80 - 8,20

karkówka               9,90 - 10,90

schab                  8,60 - 11,70

 

W niższych cenach poszukiwane są też słonina, skórki czy tłuszcze. Ale ze względu na mniejsze rozbiory, to towar deficytowy i sprzedający dyktują ceny zaporowe.

 

DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE

oferty sprzedaży       zł/t

wątroba                1,50 - 2,50

skórki                 2,20 - 3,50

tłuszcz miękki         3,50 - 4,50

tłuszcz twardy         5,00 - 5,50

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności