Sytuacja na rynku – wieprzowina
W kraju na nadmiar żywca czy półtusz też narzekać nie można, ale do zakupów mało kto się pali. Ubojnie ograniczyły przyjmowanie świń, a zakłady przetwórcze produkcję. Wszystko przez bardzo słabą konsumpcję wieprzowiny, którą powoli dobija brak obniżek. Mięsa szlachetne zapełniają magazyny, bo ich ceny są nie do przyjęcia dla potencjalnych klientów. A ci oczekują spadków przynajmniej o 50 groszy, by rozpocząć zakupy.
WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ
ceny transakcyjne zł/kg
łopatka 5,50 - 6,90
szynka 6,80 - 8,20
karkówka 9,90 - 10,90
schab 8,60 - 11,70
W niższych cenach poszukiwane są też słonina, skórki czy tłuszcze. Ale ze względu na mniejsze rozbiory, to towar deficytowy i sprzedający dyktują ceny zaporowe.
DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE
oferty sprzedaży zł/t
wątroba 1,50 - 2,50
skórki 2,20 - 3,50
tłuszcz miękki 3,50 - 4,50
tłuszcz twardy 5,00 - 5,50
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności