Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Lipiec miał być ciepły i piękny, a był... bardzo burzowy. Deszczowa aura popsuła rynek. Konsumenci odwrócili się od mięsa, bo jak tu spędzać wieczory przy grillu, gdy ciągle pada. Efekt? Zakłady mają coraz większe problemy ze sprzedażą nie tylko towarów mrożonych, ale i świeżych.

Popyt na mięsa szlachetne osłabł tak, że z tygodnia na tydzień jest taniej przynajmniej o 20 groszy.

 

WIEPRZOWINA BEZ KOŚCI

ceny transakcyjne    zł/kg

łopatka              8,80 - 9,10

szynka              10,50 - 10,90

karkówka            12,80 - 13,20

 

Ale nie tylko krajowy rynek nie robi zakupów. Zdecydowanie mniej kupują też nasi wschodni sąsiedzi. Tu jednak problem jest nieco inny. Kupują mniej, bo i elementów, na których im zależy, prawie nie ma. Słabnący popyt zaowocował mniejszymi rozbiorami świń, a to z kolei sprawiło, że na rynku brakuje słoniny, tłuszczów czy podgardli. Efekt? To jedyne elementy, których ceny utrzymują się na wysokim poziomie.

 

ELEMENTY WIEPRZOWE

ceny transakcyjne    zł/kg

słonina              2,70 - 4,00

tłuszcze             2,00 - 3,50

podgardla          3,40 - 4,70

skórki               1,20 - 2,40

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności