Sytuacja na rynku – wieprzowina
Czy kraje Beneluksu spuszczą z tonu? Wydaje się, że powinny, bo zakupy są mniejsze. A u nas? Dociera import, ceny krajowego mięsa idą w górę, a potencjalni chętni są coraz bardziej wybredni.
Półtuszami na giełdach towarowych mniej się handluje, bo ceny są coraz wyższe i zakłady próbują realizować swoje zamówienia na lokalnych rynkach. Zróżnicowanie w zależności od regionu jest spore.
PÓŁTUSZE kl. E - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
teraz 6,40 - 6,80
przyszły tydzień 6,90 - 7,10
Klienci giełd poszukują więc towaru taniego, o stawkach jeszcze sprzed podwyżek, ale o to coraz trudniej. W ciągu miesiąca wiele elementów zdrożało o 1,5 złotego za kilogram. Na przykład szynka, tak zwana 4D bez kości, kosztuje co najmniej 10,5 złotego.
WIEPRZOWINA bez kości - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
szynka 10,50
karkówka 11,50 - 12,50
łopatka 9,00 - 9,50
schab 13,00 - 14,50
Poszukiwany jest też chudy boczek oraz przodki. Mała jest podaż tłuszczów, dlatego tu ceny też rosną. Mimo wysokich stawek - 2,5 złotego za kilogram - zamówień na eksport na Wschód jest sporo.
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności