Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ruszyły dopłaty do przechowywania wieprzowiny

Ruszyły dopłaty do przechowywania wieprzowiny

ARR informuje, że w dniu 29 stycznia br. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 68/2011 z dnia 28 stycznia 2011 r. w sprawie ustalania z wyprzedzeniem stawek dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny (Dz. U. UE L 26 z dnia 29.01.2011 r.), zgodnie z którym Przedsiębiorcy od 1 lutego 2011r. mogą składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

W mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny mogą uczestniczyć Przedsiębiorcy, którzy: mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie UE dla celów podatku VAT, zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski, oraz są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR.

W ramach dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przechowywane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, przez okres 90 - 120 - 150 dni.

Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest: rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR, złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20 proc. wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca, oraz złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres Agencji Rynku Rolnego.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności