Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prof. Pisula: Rentowność zakładów mięsnych będzie nadal malała

Prof. Pisula: Rentowność zakładów mięsnych będzie nadal malała

W przekonaniu Andrzeja Pisuli, rentowność zakładów mięsnych w przyszłym roku raczej nie wzrośnie a dalej będzie nieznacznie malała. - Chyba, że dojdzie do zamknięcia szeregu zakładów nie spełniających wymagań UE a pozostałe w znacznie większym stopniu wykorzystają swoje moce produkcyjne i tym samym ograniczą "koszty stałe" - zaznacza prof. Pisula. - Ale na takie decyzje, zapowiadane w pierwszej połowie 2009 r., raczej nie można liczyć - dodaje.

Zapytany o prognozy eksportu mięsa na 2011 r., profesor podkreśla, że największe możliwości wzrostu ma mięso drobiowe. - Wołowinę eksportujemy prawie całą. Potwierdzają to dane IERiGŻ zawarte w tabeli o spożyciu mięsa w gospodarstwach domowych. Spożycie krajowe mięsa wołowego to nie wiele ponad 1.6 kg na osobę rocznie - wskazuje Andrzej Pisula. - W przypadku wieprzowiny, powstały deficyt około 300 tys. ton będzie przy wzroście produkcji stopniowo zmniejszany a dopiero potem przeznaczany na sprzedaż poza granicę Polski - zapowiada ekspert.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności