Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wołowina

Sytuacja na rynku – wołowina

 

Rok kończy się dla nich optymistycznie. Przez ostatnie miesiące ceny skupu żywca wołowego rosły. Powód? Nasza wołowina zdobyła nowy rynek - turecki.

Inwestycje pod specjalne wymagania muzułmańskiego uboju zwracają się szybko i to z nawiązką.

Turcy kupują tylko mięso z byków, ale pod innymi względami nie są specjalnie wybrednym klientem, tak jak na przykład Włosi.

Jednak Eldorado może nie potrwać już długo. Wraz z nowym rokiem wołowina importowana z Urugwaju, Brazylii czy Argentyny znów może znaleźć się na tureckim rynku wypierając naszą. A wtedy i cenom skupu trudno będzie utrzymać się na zdobytych z takim mozołem poziomach. Choć perspektywy są dobre.

Grzegorz Grodzki - Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego: "Unia Europejska jest importerem wołowiny i to rzędu 400 tysięcy ton, gdybyśmy powrócili do pogłowia sprzed 30 lat, to bylibyśmy w stanie pokryć to zapotrzebowanie."

Dziś byki, w zależności od wagi, kosztują od 5 do ponad 6 złotych za kilogram. Sztuki typowo mięsne wyceniane są nawet na 7 złotych.

 

BYDŁO                           zł/kg

średnie ceny skupu

buhaje                           5,20 - 6,20

jałówki                           4,50 - 5,00

krowy                             2,00 - 4,00

źródło ZM


Bo jak przekonują przetwórcy wyższą cenę skupu i tak nadrobią lepsza wydajnością i jakością mięsa.

Ale wpływ na cenę ma także liczba dostarczanych zwierząt. Bo zakładom wciąż zależy na zwiększaniu ubojów. Kuszą więc pośredników i dużych hodowców. W klasyfikacji poubojowej byki kosztują ponad 10 złotych, jałówki ponad 8, krowy poniżej 8.

 

BYDŁO                                                zł/kg

ceny skupu klasyfikacji poubojowej

byki                                                   10,50 - 11,40

jałówki                                                8,10 - 9,30

krowy                                                 6,60 - 8,20

źródło ZM


Ale na wysokie ceny skupu mogą pozwolić sobie tylko zakłady z kontraktami eksportowy, te które sprzedają towar na krajowy rynek płacą mniej.

Grzegorz Grodzki - Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego: "Koszt 100 kg tuszy z młodego bydła w Polsce to 280 euro, średnia w Unii to 330, a w Grecji 400."

W tej sytuacji trudno się dziwić, że większość polskiej wołowiny opuszcza nasze granice.

 

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności