Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – drób

Sytuacja na rynku – drób

Białym mięsem handluje się znacznie lepiej niż wieprzowiną, bo klienci sami zgłaszają coraz więcej ofert zakupu - komentują maklerzy.

O szaleństwie zakupów mówić wprawdzie jeszcze nie można, ale kilkanaście transakcji tygodniowo to duży sukces - mówią handlowcy. Zainteresowaniem kupujących cieszą się skrzydełka, udka i ćwiartki. Najwięcej zamówień jest jak zawsze na filety z piersi. Ale mimo popytu, ceny pozostają na stałych poziomach - kilogram filetów z kurczaka to koszt maksymalnie 13 złotych.

 

Elementy z kurczaka

oferty sprzedaży           zł/kg

wątróbki 1,90 - 2,40

serca 2,50 - 2,80

żołądki 2,50 - 3,50

ćwiartki     4,10 - 4,90

skrzydła 4,10 - 5,30

podudzia 6,00 - 6,80

filety z piersi 12,90 - 13,00


Są też elementy, których maklerzy mogliby sprzedać znacznie więcej, gdyby pojawiły się na rynku - to mięso kurze. Mniejsza podaż kur sprawiła, że zapasy szybko topnieją i na większe ilości trzeba poczekać kilka tygodni - do zamknięcia cyklu produkcyjnego. Nie ma za to problemów z mięsem indyczym. Stawki bardzo wyważone. Za kilogram filetów z piersi indyka kupujący płacą 12 i pół złotego, za kilogram skrzydełek średnio 6 złotych 50 groszy.


Elementy z indyka

oferty sprzedaży           zł/kg

wątróbki 2,50 - 2,80

serca 2,60 - 2,80

podudzia 3,40 - 3,80

skrzydła 5,40 - 7,45

mięsa drobne 5,30 - 8,50

filety z piersi    12,20 - 12,50

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności