Sytuacja na rynku – wieprzowina
Cena jest więc kusząca, a jakość gwarantowana, niewspółmierna do tego, co dzieje się na naszym podwórku - komentują przetwórcy. I korzystając z dobrego dla nich przelicznika euro, ściągają świnie z Danii czy Holandii. Analogicznie jest w przypadku samego mięsa. Co powoduje to na polskim rynku? Nietrudno zgadnąć.
Magazyny są pełne towarów i wciąż trwa rozpaczliwe poszukiwanie kupców. Kto zgromadził zapasy z myślą o większej, wakacyjnej sprzedaży, teraz ma problem. Cenom daleko do satysfakcjonujących, a potencjalni nabywcy mają w czym wybierać. I wybierają. Przede wszystkim świeże elementy z importu. Stawki atrakcyjne, bo dorównują i tak juz tanim towarom krajowym, a często można znaleźć i tańsze oferty. Wszystko zależy jednak od kursu euro, a ten na razie sprzyja obniżkom. Cena kilograma schabu, zaledwie w ciągu dwóch dni spadła blisko o złotówkę. Co nie oznacza, że za chwilę nie będzie odwrotnie.
SCHAB
giełdy towarowe zł/kg
z kością 8,50 - 10,80
bez kości 13,00 - 14,00
Drożeją za to zwykle najtańsze elementy. To raczej rodzaj spekulacyjnych zakupów, niż oznaki prawdziwego zapotrzebowania - komentują maklerzy. Więcej od 20 do 40 groszy trzeba więc zapłacić za tłuszcze, słoninę czy skórki. Ale czy takie ceny przyciągną chętnych zza wschodniej granicy?
OFERTY SPRZEDAŻY
giełdy towarowe zł/kg
tłuszcze 1,80 +40gr
słonina 2,30 +30gr
skórki 1,20 +20gr
Źródło: Agrobiznes, TVP
Powrót do aktualności