Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes Polskiego Mięsa: Mamy pomysł na zwiększenie eksportu mięsa

Prezes Polskiego Mięsa: Mamy pomysł na zwiększenie eksportu mięsa

Witold Choiński przypomina, że 2009 r. był dla eksportu mięsa wieprzowego niezbyt udany. - Import tego gatunku mięsa wzrósł do nienotowanego wcześniej poziomu, natomiast eksport polskiej wieprzowiny zanotował spadek w stosunku do poprzedniego roku. Wyniósł on 330 tys. ton, z czego 41 proc. stanowiło mięso a 59 proc. jego przetwory. Krajowi producenci wysyłali mięso przede wszystkim na Ukrainę, do Czech, na Litwę i krajów azjatyckich. Odbiorcami przetworów były głównie kraje starej Unii Europejskiej - tłumaczy prezes Związku Polskie Mięso. - Trudna sytuacja utrzymała się też w styczniu 2010 r. W tym miesiącu import wieprzowiny wyniósł ponad 36 tys. ton i trzykrotnie przewyższył jej eksport, który wyniósł niecałe 10 tys. ton. Głównymi odbiorcami naszego mięsa były w styczniu Czechy, Niemcy i Litwa - dodaje.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności