Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – mięso

Sytuacja na rynku – mięso

Klienci ostrożnie podchodzą do zakupów, obawiając się zostać w kwietniu z nadmiernymi zapasami. Trudno też mówić o cenach. Dopiero co wieprzowina gwałtowanie drożała, a w tym tygodniu znów tanieje.

Spadki cen mięsa są duże - sięgają kilkudziesięciu groszy za kilogram. Znowu opłaca się sprowadzać importowane półtusze wieprzowe, które tak chętnie kupują zakłady przetwórcze (kilogram kosztuje 5 złotych 95 groszy). Surowiec krajowy jest tańszy, ale rozbieżności cenowe są tu bardzo duże i zależą głównie od miejsca dostawy.

PÓŁTUSZE WIEPRZOWE

kl. E- ceny transakcyjne

zł/kg

importowane         5,95

krajowe            5,40-5,70

Trochę większe jest teraz zainteresowanie schabem, ale kupują go tylko ci, którzy mogą pozwolić sobie na magazynowanie.

Kilogram schabu bez kości kosztuje od 11,5 do 12,5 złotego, szynka z kością niewiele ponad 7 złotych. Na razie nie ma zainteresowania mięsami drobnymi.

WIEPRZOWINA

ceny transakcyjne

zł/kg

schab b/k            11,50-12,50

karkówka z/k        7,20-7,25

szynka z/k        7,00-7,05

łopatka z/k        5,25-5,30

Na towar słabszej, ale tańszej klasy z importu nikt się nie decyduje, bo parametry nie zawsze są utrzymane i sprowadzenie większych dostaw to zbyt duże ryzyko.

Spadły też ceny tłuszczy twardych i skórek, ale handlu nie ma, bo oczekiwania sprzedających i kupujących nie są ze sobą zbieżne.

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności