Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes Drosedu: Rynek drobiu będzie ewoluował w kierunku półproduktów

Prezes Drosedu: Rynek drobiu będzie ewoluował w kierunku półproduktów

W spożyciu mięs tuż po wieprzowinie plasuje się właśnie drób. Najchętniej konsumenci kupują ćwiartki i całe tuszki, dużym powodzeniem cieszą się filety - mówi Lewicki.

Według prezesa Drosedu ta tendencja pozostanie niezmieniona - Rynek drobiu będzie ewoluował w kierunku półproduktów, elementów już przygotowanych do podgrzania lub samodzielnego upieczenia w piekarniku czy mikrofali - uważa prezes Lewicki - Jest to związane z jakością naszego życia, a zwłaszcza wszechobecnym brakiem czasu również na przygotowanie posiłków.

Zaznacza, że firma będzie rozwijać ofertę konserw. - Przewidujemy dalsze zwiększenie udziału kubka, związane z ukierunkowaniem się konsumentów na niewielkie gramatury. Obecna oferta rynkowa jest już bardzo bogata, ale jako producent z ponad 30-letnim doświadczeniem w produkcji konserw widzimy miejsce dla nowości - tłumaczy Lewicki.

Przybliżając wyniki badania nastrojów konsumenckich opracowanych w grudniu 2009 roku przez GFK można stwierdzić, że barometr nastrojów odnotował wyraźny wzrost. - Ma to pozytywne przełożenie na zakupy, również spożywcze - podkreśla prezes Drosedu.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności