Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – drób

Sytuacja na rynku – drób

Nikt już nie liczył na większy ruch przed świętami, jednak popyt na kurczaki i indyki gwałtownie wzrósł, a wraz z nim - także ceny. Cała produkcja sprzedaje się na bieżąco.

Tuszki z kurczaków w ciągu tygodnia zdrożały aż o złotówkę za kilogram, wyższe są także ceny ćwiartek, nóg i filetów, czyli szlachetniejszych elementów poszukiwanych na święta.

KURCZAKI

Ceny transakcyjne

zł/kg

tuszki            4,90 - 5,10

ćwiartki            3,50 - 4,00

filety            10,00 - 11,00


Towaru nie brakuje, jednak przyszłym tygodniu dużego ruchu maklerzy spodziewają się już tylko w poniedziałek.

Natomiast niewielkie jest teraz zainteresowanie skrzydełkami, skórkami czy mięsem mechanicznie odkostnionym. Ceny tych pozycji pozostały na niskim poziomie lub spadły.

PODROBY

Ceny transakcyjne

zł/kg

żołądki            2,50 - 2,90

wątróbki            1,90 - 2,40

serca            3,40 - 3,80


Podobnie jest z podrobami. Mocno staniały żołądki - można je dostać już po 2,5 złotego za kilogram. Ceny wątróbek dosyć stabilne, ale ich zapasów na rynku nie ma.

Źródło: Agrobiznes, TVP

Powrót do aktualności