Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – mięso

Sytuacja na rynku – mięso

Mimo trudnej sytuacji na rynku, ceny rosną. To przede wszystkim efekt wyższego kursu euro.

Średnio o 10 groszy podrożały półtusze wieprzowe. Kilogram importowanych klasy E bez głowy kosztuje maksymalnie 6 złotych 40 groszy. Podwyżki objęły także schab, szynkę, karkówkę i łopatkę.

WIEPRZOWINA z importu

Giełdy towarowe

Ceny transakcyjne

zł/kg

półtusze kl.E    6,35-6,40

schab b/k        12,70-12,80

szynka    z/k    7,30-7,35

karkówka z/k    7,30-7,40

łopatka    z/k    5,80-5,85


Niektóre zakłady przetwórcze już zrobiły zakupy do świątecznej produkcji. Schab sprowadzany z Hiszpanii i Portugalii kupowały o 40-50 groszy taniej niż teraz. Ale spora część przedsiębiorstw jeszcze czeka. Dlatego,pomimo obecnego zastoju, maklerzy prognozują, że jeszcze w listopadzie będą widoczne wzmożone zakupy przetwórców, a wieprzowina jeszcze zdrożeje.

Nie ma zainteresowania tłuszczami, ani mięsami drobnymi, które są przynajmniej o kilkadziesiąt groszy droższe wobec oczekiwań potencjalnych klientów.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności