Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kryzys gospodarczy omija niemieckich producentów mięsa

Kryzys gospodarczy omija niemieckich producentów mięsa

Według szacunków niemieckiej agencji ds. monitoringu rynków i cen - AMI, w ciągu trzech kwartałów 2009 r. liczba ubojów trzody chlewnej w Niemczech zwiększyła się o 1 mln szt. (czyli o około 3 proc.) wobec roku ubiegłego. Dalszy wzrost ubojów spodziewany jest również w ostatnim kwartale roku.

Poprawa efektywności produkcji - likwidacja małych, nieopłacalnych gospodarstw, poprawa zdrowia i dobrostanu zwierząt, większa plenność loch - to główne determinanty wzrostu produkcji trzody, która w 2010 r. prognozowana jest na 44,7 mln szt. (o 0,7 proc. więcej niż 44,4 mln szt. szacowane na rok bieżący).

W pierwszej połowie 2009 r. import żywca wieprzowego wyniósł 7,35 mln szt., a roczny eksport szacowany jest na 14,7 mln szt. - o 16% (2 mln szt.) więcej niż przed rokiem. Import prosiąt ocenia się na ok. 9 mln szt., głównie z Danii i Holandii, a import tuczników - na 5,5 mln szt. Znaczny wzrost importu trzody powoduje zwiększenie liczby ubojów w 2009 r.- do ok. 56,1 mln szt. - o 2 proc. więcej niż przed rokiem.

Zwiększenie średniej masy ubojowej tuczników prowadzi do wzrostu produkcji wieprzowiny o 2,5 proc. wobec 2008 r. do ok. 5,25 mln ton. W wyniku kryzysu finansowego, popyt krajowy na wieprzowinę zmalał. Wzrósł natomiast eksport wieprzowiny, głównie do krajów Europy Środkowo-Wschodniej (łącznie o ok. 30 proc.), w tym Polski.

Ograniczone są wysyłki mięsa wieprzowego do krajów trzecich. Zakazy importu wprowadzone przez Japonię i Koreę Południową., wysoka konkurencja cenowa i zmniejszony popyt na skutek kryzysu, limitują sprzedaż na Daleki Wschód. Zakupy niemieckiej wieprzowiny zwiększyła natomiast Rosja. W drugiej połowie 2009 r. przewiduje się dalszą ekspansję eksportu mięsa wieprzowego z Niemiec.

Sprzyjać będą temu niskie ceny tego gatunku mięsa, a wyjątkowo słaby dolar amerykański będzie miał negatywny wpływ na sprzedaż z Niemiec. Na 2010 r. AMI przewiduje dalszy wzrost niemieckiego sektora wieprzowiny - liczba ubojów trzody wzrośnie prawdopodobnie o 3 proc. wobec bieżącego roku - do 57,7 mln szt.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności