Ceny zbóż, notowania, aktualności

W Danii rosną ceny trzody chlewnej

W Danii rosną ceny trzody chlewnej

Według raportu duńskiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej, ceny wieprzowiny w Danii w II kwartale 2009 r. wciąż rosną.

Na III kwartał przewidziane są dalsze wzrosty cen, co rokuje, że duńscy producenci żywca osiągną zyski już w drugiej połowie roku. Na początku lutego br. ceny duńskiej wieprzowiny spadły do bardzo niskiego poziomu 8,2 DKK/kg (1,1 EUR/kg). Wzrost cen rozpoczął się w marcu br. i obecnie ceny są wyższe o 17 proc. - 9,6 DKK/ kg (1,23 EUR/kg).

Strata dla producenta w wysokości 4,03 EUR/szt. trzody w produkcji zintegrowanej (prosięta i tuczniki) jest niczym w porównaniu z ubiegłoroczną stratą - 136 DKK/szt. (18,27 EUR/szt.). Duńskie stowarzyszenie przedstawiło również prognozę 5-letnią. W okresie 2012-2014 ceny wieprzowiny prawdopodobnie znowu spadną, a zyski obniżą się, dopiero w 2015 r. przewidziany jest ponowny wzrost cen i rentowności produkcji.

W 2008 r. produkcja trzody chlewnej w Danii wyniosła 27,4 mln szt., 21,1 mln szt. przeznaczono na ubój, a 6,3 mln szt. wyeksportowano (5,3 mln szt. warchlaków,1 mln szt. tuczników i loch). Duński eksport wieprzowiny w 2008 r. wyniósł 1,9 mln ton, co stanowiło 50 proc. eksportu rolno-spożywczego oraz 4,9 proc. całkowitego eksportu tego kraju. Niemal trzy czwarte wyeksportowanej wieprzowiny trafiło na rynki państw UE, a 28 proc. - do krajów trzecich. Najważniejszymi odbiorcami były Niemcy, Wielka Brytania, Polska, Japonia, Włochy, Rosja i Chiny.

Źródło: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności