Ceny zbóż, notowania, aktualności

Małe zakłady mięsne upadają z powodu świńskiego dołka

Małe zakłady mięsne upadają z powodu świńskiego dołka

W zeszłym tygodniu Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii podał do wiadomości publicznej, że w 2008 roku i w trakcie pierwszych dwóch miesięcy 2009 r., około 180 - 190 przedsiębiorstw zakończyło definitywnie działalność, bądź zawiesiło swoją produkcję.

Postanowiliśmy sprawdzić, skąd Główny Inspektorat Weterynarii czerpie dane na temat upadłości zakładów mięsnych. - Informacje, podane podczas wywiadu, zostały uzyskane na podstawie wykazu prowadzonego przez Głównego Lekarza Weterynarii dotyczącego zakładów zakwalifikowanych na rynek krajowy przed dniem 1 stycznia 2006 roku - tłumaczy Iwona Gomulska, inspektor w Biurze Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Zakłady, które zakończyły lub zawiesiły swą działalność działały wyłącznie na rynku krajowym. - Dla zakładów tych został przewidziany 4-letni okres przejściowy, upływający dnia 31 grudnia 2009 roku, w trakcie którego zakłady powinny podjąć działania niezbędne, w celu uzyskania zatwierdzenia na rynek Unii Europejskiej, przekwalifikowania się do prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej lub zamknięcia - informuje Iwona Gomulska.

Zdaniem inspektor w Biurze Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, tak dużą liczbę zamkniętych zakładów należy tłumaczyć faktem, że były to zakłady małe, prowadzące swą działalność w okresie trudnej sytuacji panującej na rynku żywca wieprzowego. - Dostosowanie do wymagań unijnych wymaga dużych nakładów finansowych - podkreśla Gomulska.

Źródło: portalspozywczy.pl

Powrót do aktualności