Ceny zbóż, notowania, aktualności

Irlandzkie mięso zastąpione towarem z innych krajów

Irlandzkie mięso zastąpione towarem z innych krajów

Wykrycie dioksyn w irlandzkim mięsie wpłynęło na ożywienie handlu w innych europejskich krajach i wzrost cen. Przetwórcy masowo wykupują belgijskie, niemieckie i holenderskie półtusze. W tym tygodniu kilogram półtusz w klasie E kosztuje już 7 złotych, ale notowania zmieniają się z dnia na dzień. Handlowcy przewidują, że jeszcze co najmniej do czwartku stawki będą rosły.

Podwyżki w Europie sprawiły, że polscy przetwórcy zwrócili się w stronę krajowego rynku. I chociaż o szaleństwie zakupów nie będzie w tym roku mowy, to zamówień jest zdecydowanie więcej, niż na początku grudnia zakładali handlowcy.

Do bieżącego handlu dochodzą jeszcze realizowane przez przetwórców wcześniejsze kontrakty. Kupowany jest w zasadzie każdy rodzaj mięsa. Wrosło zainteresowanie półtuszami do rozbiorów, boczkiem, szynką i schabem. Ceny już poszły w górę.

 

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności