Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wyższe ceny skupu w zakładach mięsnych

Wyższe ceny skupu w zakładach mięsnych
To już kolejny tydzień jaki w większość zakładów mięsnych rozpoczyna się od podwyżek cen skupu żywca wieprzowego. Firmy podnoszą cenniki od 10 do 20 groszy za kilogram. Hodowcy rozliczający się w wadze żywej, za tuczniki w punktach skupu dostają najczęściej od 3 złotych 40 do 3 złotych 50 groszy za kilogram. Powód jest prosty – konkurencja podnosi ceny, więc żeby nie stracić dostawców pozostali idą w ich ślady.

Wyraźnie widać, że podaż żywca spada – komentują przetwórcy, ale do tej pory mniejsze dostawy skutecznie rekompensował import. Teraz, kiedy po poświątecznym marazmie handel wrócił do normy, świń zaczyna brakować. Stąd podwyżki.

Ceny netto skupu tuczników
klasacena (zł/kg)
S4,65 – 5,02
E4,50 – 4,90
U4,30 – 4,70
R4,10 – 4,30
O3,60 – 4,04
P2,94 – 3,76


Ceny skupu według klasyfikacji poubojowej zaczynają się od niecałych 3 złotych za kilogram za najniższą klasę "P", kończą na 5 za klasę "S". W większości firm dochodzą do tego jeszcze premie z tytułu wieloletnich umów kontraktacyjnych.

Ceny prosiąt na targowiskach
województwocena (zł/parę)
lubelskie80 – 170
świętokrzyskie80 – 160
pomorskie90 – 140
mazowieckie90 – 160
łódzkie90 – 180
podlaskie100 – 280
małopolskie140 – 300


W zeszłym tygodniu maksymalną cenę prosiąt 300 złotych za parę zanotowano w Krościenku w Małopolsce. Niewiele taniej jest na Podlasiu. W pozostałych rejonach ceny minimalne poniżej 100 złotych za parę.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności