Zbiory rzepaku Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wśród śrut

To nie jest najlepszy czas na handel śrutami. Podaż śruty sojowej w portach jest wystarczająca, ale sprzedaż nie zachwyca. Powód? Drobiarze, najwięksi odbiorcy tej paszy, latem ze względu na upały – ograniczają produkcję.

W portach za tonę śruty sojowej trzeba zapłacić maksymalnie 1400 złotych. W miarę zbliżania się do końca żniw rzepakowych, na krajowym rynku przybywa otrzymywanych z niej śruty, a to przekłada się na obecny spadek cen. Podaż rośnie, a zapotrzebowanie o tej porze roku nie jest duże, bo część zwierząt wypasanych jest na łąkach.

Tona śruty rzepakowej kosztuje teraz w zakładach tłuszczowych od 875 złotych do 890 złotych – w zależności od regionu kraju. I takie ceny obowiązują teraz w podpisywanych kontraktach terminowych, z odbiorem do października. Wraz z końcem sezonu pastwiskowego, stawki stopniowo rosną.

Śruta rzepakowa
zakłady tłuszczowe zł/t
sierpień-październik 875-890
listopad-styczeń 900
luty-kwiecień 950
źródło: BM Start

 

Źródło: Agrobiznes TVP