Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wiesław Różański, prezes UPEMI: Rośnie ryzyko zamknięcia kolejnych rynków na polskie mięso

Wiesław Różański, prezes UPEMI: Rośnie ryzyko zamknięcia kolejnych rynków na polskie mięso

zakaz wwozu wieprzowiny
123RF Zdjęcie Seryjne

Potwierdzone w ubiegłym tygodniu przez Głównego Inspektora Weterynarii przypadki ASF w hodowlach świń w przygranicznych obszarach z Białorusią spowodowały natychmiastową reakcję Ukrainy. - Zostały wprowadzone nowe restrykcje przywozu mięsa wieprzowego i jego przetworów do tego kraju. Oznacza to konieczność poddawania dodatkowym badaniom w kierunku ASF zwierząt, z których pozyskano mięso dla każdej partii wysyłanej na Ukrainę, czyli jedno świadectwo dotyczy tylko jednej partii towaru - wyjaśnia Wiesław Różański. Tymczasem badanie kosztuje prawie 250 zł. Cenę ponosić będą musieli przedsiębiorcy.

- Może to oznaczać, że aby koszt badań był niższy, eksport mięsa na Ukrainę będzie musiał być prowadzony z partii świń pochodzących z jak najmniejszej liczby gospodarstw. Taka sytuacja jest kolejnym ciosem w branżę mięsną. Od początku roku hodowcy i producenci wieprzowiny borykają się z poważnymi konsekwencjami wykrycia ognisk ASF na terenie Polski. Nałożenie embargo na polską wieprzowinę spowodowało ogromne straty polskiej gospodarki, nie tylko na poziomie salda handlowego, ale przede wszystkim na poziomie hodowców i producentów - ostrzega prezes UPEMI.

Od początku roku eksport wieprzowiny zmalał ogólnie o około 20 proc., a niektóre zakłady odnotowały spadek eksportu nawet rzędu 30 proc. - Sytuacja jest więc już bardzo trudna, a dodatkowo rośnie ryzyko zamknięcia kolejnych tym razem unijnych rynków zbytu. Perspektywy dla całej branży są niepomyślne, by nie powiedzieć, że alarmujące - przyznaje Różański. - Dodatkowo producenci zaobserwowali już na rynkach unijnych rosnącą wewnętrzną konkurencję i walkę cenową. Ta sytuacja znajduje już odbicie w kondycji finansowej zakładów, z których część już redukuje koszty i wdraża procesy restrukturyzacyjne - dodaje.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności