Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku wieprzowiny stabilizuje się

Sytuacja na rynku wieprzowiny stabilizuje się

tuczniki hodowla
123RF Zdjęcie Seryjne

Jak podaje Puls Biznesu, po ponad dwóch miesiącach od wykrycia w Polsce dwóch przypadków ASF u padłych dzików, sytuacja na rynku wieprzowiny stabilizuje się. Zdaniem analityków, ceny żywca od połowy lutego do pierwszego tygodnia kwietnia utrzymywały się poniżej 5 zł za kilogram, obecnie powróciły do poziomu powyżej 5 zł/kg. Aby uznać sytuacje za ustabilizowana, potrzeba jeszcze, by ceny utrzymały się na tym poziomie przez około 2-3 tygodnie.

Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia ocenia, że zamknięcie rynku rosyjskiego i krajów trzecich oznacza brak zbytu na tłuszcze, tłuste mięsa, mięsa drobne czy produkty typu nogi, które tam były sprzedawane. Producenci rekompensują sobie straty, podwyższając ceny na inne, bardziej szlachetne mięsa. W efekcie - ceny są nawet wyższe niż przed ASF - czytamy w Pulsie Biznesu.

Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu

Powrót do aktualności