Soja w worku Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Pora na pasze

Jesień po ubogim w pasze lecie, zmusza hodowców zwierząt do intensywniejszych zakupów. Poszukiwane są głownie te o wysokiej zawartości białka.

Najpopularniejsze w karmieniu zwierząt są śruty rzepakowa i sojowa. Tej pierwszej w korzystnych cenach, dzięki przerobowi rzepaku, jest na rynku coraz więcej. Zakłady tłuszczowe oferują ją poniżej 850 złotych za tonę. Po wysokich stawkach sprzed miesiąca nie ma śladu.

Mniej korzystne dla kupujących są teraz ceny śruty sojowej. W prawdzie jest jej pod dostatkiem, ale jest droga. Wprawdzie jest jej pod dostatkiem, ale jest droga. W przypadku śruty importowanej na wysokość stawek ma teraz wpływ drożejący dolar. W portach trzeba teraz za nią zapłacić około 1400 złotych za tonę. A w głębi kraju kosztuje nawet 1460 złotych. Krajowa śruta NON GMO, wyceniana jest na ponad 1700 złotych.

W kraju rozpoczęły się właśnie zbiory soi. Tu ceny transakcyjne wahają się od 1200 zł/t do 1350 zł/t.

Tańsze ziarno to głównie import z Ukrainy. Droższe pochodzi z naszych pól.

Źródło: Agrobiznes TVP