Ceny zbóż, notowania, aktualności

Popyt stracił smak

Popyt stracił smak

Długi powrót do normalności. Pandemia skutecznie zmroziła rynek mięsa. Transakcji niewiele, popytu brak. W chłodniach zakładów produkcyjnych odkładają się góry mięsa, a wakacyjnego zapotrzebowanie ze strony hoteli, gastronomii czy od indywidualnych klientów - na razie nie widać. Część kontrahentów wycofuje się nawet z zeszłorocznych umów, bo boi się zostać z surowcem. A ceny oferowane producentom nie pokrywają nawet kosztów produkcji.

Różnice pomiędzy oczekiwaniami po obu stronach handlu potrafią sięgać nawet kilku złotych za kilogram, więc o transakcjach nie ma mowy.

Za wieprzowinę bez kości (łopatka mrożona 4D) sprzedający oczekują od 10,00 zł/kg do 10,50 zł/kg, podczas gdy oferty zakupu sięgają maksymalnie 9,00 zł/kg. Szynkę mrożoną producenci chcieliby sprzedać jeszcze drożej, za 11,50 zł/kg, ale bariera zakupu w tym przypadku wynosi 2 złote mniej. Schab wystawiany jest za nieco ponad 12 zł/kg, ale siła nabywcza jest o złotówkę mniejsza.

Jednak największe rozbieżności cenowe widać na przykładzie karkówki, której cena oferowana nabywcom zaczyna się od 14,60 zł/kg, a oferty zakupu kończą się na 12 zł/kg.

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności