Styczeń 2020 – ceny zbóż w nowym roku

Nowy rok rozpoczął się dla producentów zbóż wyjątkowo dobrze. Ceny pszenicy konsumpcyjnej dochodziły na początku stycznia do 760 zł/t (na zachodzie kraju), a rzepaku – do 1700 zł/t. Wysokie stawki utrzymywały się także na rynku śrut. Tona rzepakowej kosztowała średnio 900 zł, a importowanej śruty sojowej – blisko 1470 złotych.

W kolejnym tygodniu, za sprawą najnowszych raportów Amerykańskiego departamentu Rolnictwa o produkcji pszenicy, na rynku zbóż zawitały podwyżki. W ich efekcie cena pszenicy konsumpcyjnej na eksport osiągnęła nawet 800 zł/t, a w krajowych magazynach po 750 zł/t Z kolei ceny jęczmienia oscylowały w granicach 715 zł/t, a żyta – 550 zł/t. Drogo było również na rynku soi. W połowie stycznia koszt zakupu tony wyniósł średnio 1470 złotych.
Spadek cen odnotował rzepak, za tonę którego uzyskać można było średnio 1670 złotych.

Wraz ze zbliżającym się końcem miesiąca, na rynku zbóż zawitały zmiany. Jeszcze na początku ostatniego tygodnia stycznia było bardzo drogo – cena pszenicy konsumpcyjnej w portach wzrosła do 830 złotych za tonę. Jednak w kolejnych dniach, w związku z mniejszymi zakupami ze strony Chin na Amerykańskich rynkach, cena ta obniżyła się o 10 zł/t. I choć to niewielki spadek, to przy utrzymaniu się takiego trendu, w lutym może dojść do znacznie gwałtowniejszych przecen.