Młode kurczęta Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Kurczaki – na nowo po staremu

Już nie tak tragicznie jak jeszcze w kwietniu, ale nadal słabo. Rynek kurczaków do normalności wraca bardzo powoli.

To nie jest łatwy sezon ani dla hodowców kur czy kurczaków, ani dla przetwórców. By sytuacja była stabilna za granicę powinniśmy wysyłać przynajmniej 20% – 30 % krajowej produkcji, tymczasem eksport jest teraz niewielki. Na tym rynku od wielu lat mieliśmy kilkuprocentową dynamikę produkcji. Teraz, mimo mniejszej obsady w kurnikach, nadprodukcja drobiu nadal jest widoczna. A do uboju wciąż trafiają ptaki z wstawień jeszcze sprzed pandemii.

Ale ceny powoli odrabiają już straty. W najgorszym momencie przed Wielkanocą, wiele firm kupowało brojlery na wolnym rynku płacąc zaledwie od półtora do dwóch złotych. Teraz ceny zaczynają się od 2,50 zł/kg.

Brojlery
ceny skupu zł/kg
wolny rynek 2,50-3,00
kontraktacja 2,80-3,00
źródło: ZD

Ale to wciąż za mało, by produkcja była opłacalna – szczególnie, że ceny pasz wyraźnie poszły w górę.

Źródło: Agrobiznes TVP