Mięso drobiowe Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Kup drób

Drób od 2 tygodni notuje spadki na giełdach towarowych. To głównie efekt drastycznej redukcji eksportu. W tym tygodniu ceny kurczaków lekko odbiły się od dna, ale pytanie na jak długo?

Przy tak dramatycznej, również dla hodowców sytuacji, część z nich nie planuje przez jakiś czas nowych wstawień. A to wpłynie na podaż. Do tego załamał się eksport mięsa drobiowego do Azji i Afryki, a tylko niewielkie ilości udaje się sprzedać na zachód Europy, do Czech i Słowacji. O wzmożonych zakupach elementów drobiowych na grilla przed dłuższym majowym weekendem, teraz, w okresie pandemii i zakazów zgromadzeń, też trzeba zapomnieć. Stąd na giełdach towarowych wyjątkowo kiepski handel i niskie ceny.

Wczoraj pojawiła się niewielka szansa na zmiany. Sieci handlowe, które do tej pory ograniczały zamówienia, teraz – gdy towar jest tani – zwiększają zakupy. Ceny kurczaków ruszyły w górę i to nawet o złotówkę.

Kurczaki
ceny transakcyjne zł/kg
ubiegły tydzień teraz
tuszki 3,00 4,20
ćwiartki 2,00 2,70
filety 8,00 9,30
źródło: BM Agrohandel

Spadają za to cały czas ceny indyków. Ich tucz trwa znacznie dłużej niż kurczaków, dlatego zmiana trendów hodowli wpłynie na rynek znacznie później. A na razie filety z indyków staniały w ciągu tygodnia aż o 1,5 złotego. Kilogram kosztuje teraz średnio 14,50 zł, a kilogram ud bez kości – 11 złotych.

Źródło: Agrobiznes TVP