Dzik w lesie Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Czas polowań

Od początku marca można polować tylko na dziki. Ceny są stabilne, ale dostarczanego towaru do punktów skupu niewiele. Przetwórcy czekają teraz na sarny.

Sezon polowań na sarny rozpocznie się 11-ego maja. Na razie dostarczane są dziki, ale w niewielkich ilościach.

Tymczasem zainteresowanie tym surowcem ze strony hurtowni i restauracji rośnie. Rosną też ceny. I chociaż stawki minimalne utrzymały się na poziomie sprzed miesiąca, to maksymalne wzrosły w tym czasie o 50 groszy.

Dziki
ceny skupu zł/kg
miesiąc temu 3,50-4,00
teraz 3,50-4,50
źródło: przetwórcy

Dziczyzna w całości przeznaczana jest na rynek krajowy, chętnie jest kupowane zarówno mięso, jak i wędliny – na przykład kiełbasa.

W niektórych zakładach niemal już wszystkie zgromadzone zapasy jeleni i saren, znalazły swoich odbiorców. Jednak część przetwórni na razie wstrzymała sprzedaż, ze względu na duże obniżki na zachodzie Europy.

W zależności od tego, jaka to część tuszy, w przypadku jeleni, mięso staniało średnio o jeden euro za kilogram. W przypadku saren- nawet o 1,5 euro.

Źródło: Agrobiznes TVP