Byk i krowa Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Byki i statystyki

Lepszy handel, wyższe ceny. Rynek wołowiny powoli odzyskuje siły. W ostatnich tygodniach znów lekko w górę poszły notowania byków.

A te, jeszcze kilka miesięcy temu, taniały najbardziej. Zakłady szykują towar i by skusić hodowców – podnoszą stawki. To zasługa między innymi powrotu do eksportu koszernego mięsa do Izraela. Dobrą informacją dla branży jest także ponowne otwarcie dla polskiej wołowiny rynku Arabii Saudyjskiej.

Wzrost popytu na wołowinę zaowocował podwyżkami. A te, chociaż nie są duże, to systematyczne. Od najniższego poziomu z lipca, stawki w wadze poubojowej, wzrosły już o złotówkę. Ale to nadal jedne z najniższych notowań ostatnich lat.

W wadze żywej hodowcy mogą dziś liczyć na ponad 6,50 złotego za HF-y, około 7 złotych za mieszańce i do 7,5 złotego za rasy mięsne. Sztuki typowo eksportowe są wyceniane na przynajmniej 8 złotych za kilogram.

Bardzo mało jest w sprzedaży jałówek. Rolnicy, zamiast pozbywać się zwierząt, stawiają na dalszą hodowlę. Przy większych partiach, ceny jałówek nadal bywają równe bykom.

Stabilny poziom, około 5 zł/kg, trzymają krowy.

Źródło: Agrobiznes TVP