Indyki Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Duże zmiany, duże oczekiwania

hodowla indyków
123RF Zdjęcie Seryjne

Tak niskich cen nie było od dawna – komentują maklerzy. I taka sytuacja utrzymuje się już od wielu tygodni. Kilogram szynki bez kości i bez skóry można już kupić za 8 złotych 40 groszy. Ceny maksymalne nie przekraczają 8 złotych 60 groszy. Łopatka kosztuje niewiele powyżej 5 złotych.

Tanie są także mięsa drobne. Te z 50% zawartością tłuszczu kosztują 3,40 zł/kg, te z największą zawartością mięsa – 6,40 złotych za kilogram.

Zdecydowanie lepiej ma się rynek drobiu. Rosną ceny, rosną też zakupy. Głównie skrzydełek pod wiosenne zamówienia. Bardzo dobre wyniki osiąga także eksport. Apetyt, zwłaszcza na filety, nie słabnie. Wciąż wygrywamy ceną. W naszych sklepach kilogram filetów z piersi kurczaka kosztuje około 17 złotych. W Wielkiej Brytanii przynajmniej 35 złotych. Ale polskie mięso kupują także Niemcy, Francuzi czy Austriacy.

Stabilnie także na rynku indyków.

Źródło: Agrobiznes TVP