Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Bez apetytu

mięso w sklepie
123RF Zdjęcie Seryjne

Surowca w chłodniach i magazynach jest pod dostatkiem, ale brakuje klientów. I tak jest w całej Europie. Półtusze wieprzowe w zależności od klasy i regionu sprzedaży, kosztują od 5 złotych 70 groszy, do maksymalnie 6 złotych i 10 groszy za kilogram. To o złotówkę mniej niż we wrześniu.

Staniał nie tylko towar krajowy, ale i importowany. Półtusze z importu też są o złotówkę tańsze niż pod koniec wakacji. Efekt korekt na europejskim rynku i mniejszego popytu na wieprzowinę widać w krajowych cennikach.

 

Wieprzowina z kością

ceny transakcyjne zł/kg

karkówka 8,40

łopatka  5,40

boczek 8,70

szynka 6,40

schab  9,80

Źródło: Agrobiznes TVP