Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Niewyczerpane źródło białka

ziarna soi w przestronnym worku
123RF Zdjęcie Seryjne

Od lipca do września Unia kupiła blisko półtora miliona ton amerykańskich nasion soi. Drugim głównym dostawcą tego surowca jest Brazylia z 40 procentowym udziałem w rynku. Następne są Kanada, Paragwaj i Urugwaj.

Rocznie Unia Europejska sprowadza blisko 14 milionów ton nasion soi, które jako cenne źródło białka, wykorzystywane są na pasze dla zwierząt, w tym kurcząt, świń i bydła. Pokłosiem wojny handlowej na linii USA-Chiny, są duże ilości amerykańskiej soi do zagospodarowania i jej niższe niż dotychczas ceny. Europa kupuje więc taniej nie tylko soję, ale i śrutę sojową. Taniej kupują ją także krajowi odbiorcy.

 

 

Śruta sojowa zł/t

importowana

modyfikowana 1450-1515

niemodyfikowana 1740-1750

krajowa

niemodyfikowana 1750-1755

Źródło: Agrobiznes TVP