Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Króliczy biznes

mała hodowla królików
123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny w punktach skupu nieco poszły w górę. Za kilogram żywca króliczego zakłady przetwórcze płacą od 7,5 do 8 złotych, ale oczekują większych ilości i jednolitego towaru pod względem wielkości i rasy.

Są też pośrednicy, którzy szukają królików na lokalnych rynkach: u drobnych hodowców czy na targowiskach. Kupują je taniej, bo sami chcą zarobić. Następnie zawożą większe partie, ale mocno zróżnicowane jakościowo, do zakładów ubojowych. W systemie takiej sprzedaży hodowca może liczyć najwyżej na 4-5 złotych za kilogram.

W czasie upałów o te futerkowe zwierzęta trzeba bardzo dbać: muszą mieć stały dostęp do wody, klatki muszą być systematycznie wietrzone, zroszone ściany i dachy. W dużych fermach najczęściej jest klimatyzacja – tam, przy kilkunastu tysiącach sztuk, nikt nie może sobie pozwolić nawet na 1% upadków.

Wysokie ceny zbóż dają powód do zastanawiania się nad cenami pasz dla królików w późniejszych miesiącach; na razie granulat kosztuje od 1,10 do 1,30 złotych za kilogram.

Źródło: Agrobiznes TVP