Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Strusie mocno rozpędzone

głowa strusia
123RF Zdjęcie Seryjne

Na eksport wysyłamy teraz 90 % wyprodukowanej strusiny. Coraz większe jest zainteresowanie w Polsce tym mięsem ze strony restauracji oraz indywidualnych konsumentów. W Europie także rośnie liczba chętnych, bo powoli zapasy mrożonego mięsa z RPA się kończą i strusiny zaczyna brakować.

Mimo to, ceny żywca od ubiegłego roku są niezmienne.

 

Żywiec strusi zł/kg

11,00 + VAT

 

Ten rok jest też dobry dla producentów piskląt. Wysokie temperatury sprzyjały wylęgom. Piskląt może być nawet o 30% więcej niż rok temu i może się wykluć do półtora tysiąca małych. Jednotygodniowe pisklę kosztuje 260 złotych.

Dodatkowo sprowadzimy około dwóch tysięcy piskląt z Belgii.

Źródło: Agrobiznes TVP