Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Mięso na niepogodę

czerwone mięso w kawałkach
123RF Zdjęcie Seryjne

Zainteresowanie wieprzowiną krajowego rynku detalicznego i przetwórczego nie jest duże. Ale importerzy cały czas sprowadzają towar z zagranicy. Do Polski ściągane są półtusze wieprzowe z Belgii i Niemiec, łopatki z kością przyjeżdżają z Francji, Holandii i Belgii, a przodki wieprzowe – najczęściej z Danii i Holandii.

Kilogram importowanych półtusz wieprzowych kosztuje 7,60 złotych. Na giełdach towarowych dostępna jest też wieprzowina sprowadzana z Hiszpanii. Kilogram importowanego schabu bez kości kosztuje nawet 12,5 złotego.

 

Wieprzowina bez kości z importu

ceny transakcyjne zł/kg

schab 12,10-12,50

karkówka 11,90-12,30

szynka 8,90-9,30

łopatka 8,00-8,40

źródło: Netbrokers

Źródło: Agrobiznes TVP