Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Drób na poziomie

zakład mięsny i obróbka mięsa
123RF Zdjęcie Seryjne

Wszystko za sprawą mniejszej podaży brojlerów, która wbrew oczekiwaniom wcale szybko nie wzrasta. Tymczasem popyt na mięso drobiowe utrzymuje się na wysokim poziomie. Filety cały czas są sprzedawane zarówno do krajowych sieci handlowych, jak i na eksport. Ale różnice w kursach walut spowodowały spore rozbieżności w wysokości stawek.

 

Kurczaki na giełdach towarowych

ceny transakcyjne zł/kg

filety    14,80-17,00

tuszki    6,00-6,10

ćwiartki  2,80-3,00

skrzydełka 3-cz. 3,20-3,30

źródło: BM Agrohandel

 

Niskie ceny ćwiartek i skrzydełek, to efekt zupełnego braku wysyłki skrzydełek na Daleki Wschód. Według informacji maklerów, porty w Hong Kongu i Wietnamie są zapchane, natomiast Afryka wymusza coraz niższe ceny drobiowych elementów, bo na tamtejszym rynku mamy konkurencję z Danii i Holandii.

Tanieje także mięso mechanicznie odkostnione i badery, ponieważ to nie czas na ich zakup. Natomiast brakuje na rynku podrobów, zarówno z kurczaków, jak i z indyków – i te towary systematycznie drożeją. Drogie są także filety z indyków – tu ceny winduje mocne euro. Kilogram filetów kosztuje od blisko 17 zł/kg do prawie 18 złotych za kilogram.

Źródło: Agrobiznes TVP