Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Pędzący królik

ferma królicza
123RF Zdjęcie Seryjne

Żywca króliczego brakuje we wszystkich dużych ubojniach, ale także niewielkie firmy przetwórcze maja z tym problem. Intensywne poszukiwanie królików przez ubojnie przed Świętami Wielkanocnymi w ostatnich latach wciąż się powtarza.

A potrzeby firm co roku są coraz większe, bo rośnie popyt na to mięso. Wpływa na to między innymi moda na zdrową żywność i powrót do wytwarzania tradycyjnych potraw samemu, na przykład pasztetu z królika. Rynek dynamicznie się rozwija. Przybywa ferm, ale już nie tych małych, a coraz częściej tych powyżej 50 samic i to z przeznaczeniem na sprzedaż bezpośrednią, dlatego zakładom może być coraz trudniej znaleźć surowiec.

Firmy przetwórcze nie miały więc wyjścia i w tym sezonie podwyższyły stawki już na początku marca. I wygląda na to, że takie ceny raczej będą musiały utrzymać się, by nie zniechęcić dostawców.

 

Króliki

ceny skupu żywca zł/kg

teraz 8,00-8,50

rok temu 7,00-8,00

źródło: PZHK

Źródło: Agrobiznes TVP