Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Dochodowy biznes

głowa strusia
123RF Zdjęcie Seryjne

Wyższe ceny i większy handel na tym rynku widać już od końca zeszłego roku. Kilogram żywca strusiego w hurcie kosztuje od 10 do 11 złotych. Wstrzymanie importu, konkurencyjnego cenowo mięsa z RPA, spowodowało na zachodzie Europy, wzrost zainteresowania dostawami z Polski.

Głównym naszym odbiorcą jest Szwajcaria. Ale inwestycje w reklamę przyniosły wymierny rezultat także na krajowym rynku, gdzie sprzedaż strusiny wyraźnie wzrosła. Pozostaje więc zadbać o większe zainteresowanie tym biznesem wśród rolników i odnowienie hodowli.

Strusie, przed mrozami, zaczęły się nieść, ale teraz ten proces został zahamowany. Hodowcy martwią się więc czy zdążą z wyprodukowaniem odpowiedniej ilości jaj pod wielkanocne zapotrzebowanie.

Źródło: Agrobiznes TVP