Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Gęsina wraca gęsiego

hodowla gęsi
123RF Zdjęcie Seryjne

Hodowców gęsiny przybywa, przybywa też uwielbiających jej smak konsumentów. W ciągu ostatnich sześciu lat spożycie gęsi w Polsce potroiło się.

A do hodowli gęsi nie potrzeba dużego gospodarstwa, co więcej – za hodowlą przemawia czysta matematyka. Za gęś fermową hodowca w ubojni dostaje około pięćdziesięciu złotych, przyzagrodową dwa razy tyle. Ale to nie wszystko, ponieważ niektóre gospodynie sprzedają nie tylko gęsi, ale i pasztety z gęsiny, pierogi czy inne dania.

Gęsina ma wiele walorów zdrowotnych. Mówi się, że to antidotum na choroby cywilizacyjne, na Alzheimera, cukrzycę czy zawały serca.

90% polskiej gęsiny trafia na eksport. Głównie do Niemiec. Ale i Polacy, po latach przerwy, coraz częściej przekonują się do gęsiny.

Źródło: Agrobiznes TVP