Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Dobry czas dla drobiu

zakład przetwarzający mięso drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Eksport napędza całą branże drobiową. Ze względu na niska cenę nasze kurczaki chętnie kupuje cała Europa. Ale duży popyt na drób utrzymuje się także na krajowym rynku.

Według ekspertów spożycie mięsa drobiowego ma w tym roku szansę przekroczyć 30 kilogramów na osobę. Dziesięć lat temu były to zaledwie 24 kilogramy.

Już pod koniec października ceny zbytu tuszek przekroczyły 5 złotych i do dzisiaj utrzymują ten poziom. A to z kolei pozwoliło ubojniom na lekkie podwyżki cen skupu żywca – jednak nadal wolny rynek dostaje mniej niż hodowcy dostają w ramach umów kontraktacyjnych.

 

BROJLERY

ceny skupu netto zł/kg

wolny rynek   3,20-3,40

umowy kontraktacyjne   3,35-3,45

źródło: ZD

 

Kto ma podpisane umowy z zakładem, może liczyć na średnio 10 groszy więcej. I zdaniem ekspertów, dopóki grypa ptaków nie pojawi się u nas, dobra koniunktura powinna się utrzymać.

Źródło: Agrobiznes TVP