Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Sytuacja na rynku – ceny drobiu

hodowla kurczaków brojlerów
123RF Zdjęcie Seryjne

Rosną wstawienia, rośnie popyt. Według ekspertów, krajowe spożycie ma szanse w tym roku osiągnąć 30,5 kilograma na osobę. To o ponad 1/4 więcej niż jeszcze 10 lat temu.

Coraz lepsze wyniki osiąga także eksport. Od początku roku do końca sierpnia za granice sprzedaliśmy 720 tysięcy ton mięsa drobiowego i podrobów. W tym okresie największym odbiorcą naszego towaru pozostali Niemcy (105 tys. ton), za nimi znalazła się Wielka Brytania (60 tys. ton) i Francja (54 tys. ton).

Całkiem nieźle ma się też wysyłka drobiu na pozaunijne rynki. W pierwszych siedmiu miesiącach sprzedaliśmy tam o 16% towaru więcej, niż rok wcześniej. Mimo, że nie mieliśmy wtedy statusu kraju wolnego od grypy ptaków.

Aż o połowę zwiększyła zakupy Ukraina, a o 30% wzrósł eksport mięsa drobiowego do Hongkongu.

Źródło: Agrobiznes TVP