Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Eksport w górę

kawałek czerwonego mięsa
123RF Zdjęcie Seryjne

Nasi główni odbiorcy to kraje Wspólnoty – udział w sprzedaży wynosi 70%. Z państw poza unijnych zakupy wieprzowiny zwiększyły USA, Hongkong i Kanada.

 

Sprzedaż mięsa wieprzowego w mln EUR:

USA 71

Niemcy 43

Włochy 40

Czechy 31

 

Sprzedajemy więcej, kupujemy mniej. Jeśli już, to przede wszystkim przodki wieprzowe, łopatkę czy mięsa drobne. Przy zwiększonym popycie sprowadzamy także karkówkę. Import lepszych gatunków mięs, takich jak schab czy szynka po prostu się nie opłaca. Ceny krajowego surowca są zdecydowanie atrakcyjniejsze, zwłaszcza przy niewielkim zapotrzebowaniu ze strony sieci handlowych.

Źródło: Agrobiznes TVP