Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Nieśmiało do góry

duży wieprz
123RF Zdjęcie Seryjne

Wszystko zależy od regionu. Kto ma zamówienia, zwiększa uboje i płaci więcej. Tam, gdzie ceny pozostawiono bez zmian przetwórcy i tak są skłonni dopłacać do większych dostaw. I chociaż w cennikach  w klasyfikacji poubojowej przeważają stawki poniżej 7 zł, to w praktyce ta granica coraz częściej zostaje przekroczona.

 

Ceny tuczników w zł/kg:

S 6,70-7,15

E 6,55-7,05

U 6,00-6,70

R 5,20-6,40

 

Im niższa klasa, tym różnice w cenach większe. Bardzo drogie są prosięta i warchlaki – szczególnie importowane, a to podnosi koszty produkcji. Kto ma hodowlę w cyklu zamkniętym, zyskuje.

Źródło: Agrobiznes TVP