Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Cenowy skok wzwyż

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 6,00-6,10

ćwiartki 3,50-3,80

filety 13,00-14,00

skrzydełka 4,30-5,50

 

Chociaż dochodzą sygnały, że wreszcie porty w Hongkongu zostały odblokowane i wysyłka drobiu szczególnie skrzydełek w tym kierunku będzie wznowiona, to maklerzy nie mają jeszcze oficjalnego potwierdzenia takiego stanu. Na razie na eksport idą filety z kurczaków – tradycyjnie do państw z Europy zachodniej – oraz coraz częściej ćwiartki, które wysyłane są do Mołdawii czy państw afrykańskich.

W kraju najlepiej sprzedaje się teraz mięso produkcyjne – głównie z przeznaczeniem na parówki. Na rynku indyków niewielkie zmiany. W dół poszły ceny ud bez kości, natomiast filetów utrzymują się na wysokich poziomach. Ten towar cały czas cieszy się powodzeniem u eksporterów.


Ceny indyków w zł/kg:

filety 17,50-17,80

uda b/k 10,00-10,50

Źródło: Agrobiznes TVP