Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Drogi drób

hodowla drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne

Prawdopodobnie brak surowca spowodowany jest wyprzedażą kurcząt przed długim weekendem i nietrafieniem z zakończeniem cykli produkcyjnych w kurnikach. Faktem jest, że surowca brakuje, a ceny rosną.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 6,00-6,20

ćwiartki 3,50-4,00

filety 14,00-14,40

skrzydełka 4,50-5,20

 

Problem jest z partiami eksportowymi. Według informacji maklerów, porty w Hong Kongu są już zapchane towarem, a notowania skrzydełek spadły na tamtejszym rynku nawet o połowę. Niektórzy dostawcy porzucają kontenery, bo to im się bardziej opłaca niż czekanie na zmianę sytuacji, czy zabieranie towaru z powrotem.

Na rynku indyków też duże podwyżki. Filety w ciągu tygodnia zdrożały o blisko 1 zł. Teraz za kilogram trzeba zapłacić powyżej 17,50 zł. Pojawiające się większe ilości surowca najczęściej trafiają na eksport, a o zapasy wciąż trudno.

Źródło: Agrobiznes TVP