Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Drobiowy zawrót głowy

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

W większych ilościach kupują tylko eksporterzy i przetwórcy. Sieci handlowe coraz częściej korzystają z centrów logistycznych lub kupują towar u producentów.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 5,50-5,60

ćwiartki 3,50-3,70

skrzydełka 4,50-5,20

filety 13,00-13,20

 

Na rynku indyków towaru niewiele. To wciąż pokłosie ptasiej grypy i przestoju związanego z okresem kwarantanny. Zapasów brak, dlatego każda ilość mięsa od razu jest zagospodarowywana i najczęściej trafia na eksport. Mimo dużego popytu, ceny na razie stabilne.

 

Ceny indyków w zł/kg:

filety 16,50-17,80

uda b/k 10,50-12,00

podudzia b/k 10,00-11,50

podudzia z/k 4,00-4,80

Źródło: Agrobiznes TVP