
Gęsina powraca gęsiego
![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Przydomowa hodowla gęsi powoli się odradza. Na razie głównie w gospodarstwach agroturystycznych czy wioskach tematycznych. Ale hodowcy przekonują, że taką hodowlę może założyć każdy. Andrzej Klonecki z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi podkreśla, że chów przyzagrodowy jest bliski hodowli ekologicznej.
Rośnie hodowla, rośnie apetyt. W ciągu kilku lat spożycie gęsiny wzrosło 400-krotnie, ale to nadal niewiele. Rocznie zjadamy jej zaledwie 300 g. Zdaniem ekspertów jest to jedno z najzdrowszych mięs. Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi rozpoczęła program przywracania hodowli w małych gospodarstwach. Ma to zwiększyć nie tylko krajową produkcję, ale i spożycie.
Źródło: Agrobiznes TVP