Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Teraz w dół

elementy drobiowe w trakcie obrabiania
123RF Zdjęcie Seryjne

Nadprodukcja na rynku drobiu coraz wyraźniej daje o sobie znać. Ciągły wzrost dynamiki produkcji przy ograniczonym eksporcie skutkuje bardzo niskimi cenami tuszek, a w konsekwencji i żywca.

To trudny czas i dla hodowców, i dla przetwórców. Towar trzeba odbierać i sprzedawać na bieżąco, bo ponoszenie kosztów mrożenia i magazynowania generuje tylko dodatkowe koszty. Przy cenie tuszek ok. 4,75 zł, zakłady za żywiec nie mogą zapłacić więcej niż 3 zł.

 

Brojlery w zł/kg:

wolny rynek 3,00-3,05

umowy kontraktacyjne 3,15-3,20

 

Sytuacja poprawi się dopiero wtedy, gdy spadnie produkcja lub zwiększy się sprzedaż. Pod dostatkiem kurczaków ma cała Europa. Ograniczony eksport do krajów trzecich spowodował, że towaru na wewnętrznym rynku zrobiło się zbyt dużo.

Źródło: Agrobiznes TVP