Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Drobiowe porachunki

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Najchętniej kupowane są skrzydełka i podudzia z kością. Duży eksport ratuje sprzedaż filetów. Zdaniem maklerów, pogoda sprzyjająca grillowaniu może jeszcze zwiększyć popyt na drób. Zwłaszcza że wieprzowina jest teraz droga.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 4,70-4,90

ćwiartki 3,20-3,50

skrzydełka 4,20-5,50

filety 11,20-12,50

 

Na rynku indyków od dłuższego czasu bez zmian. Trwa eksport filetów. Maklerzy liczą też na odnowienie kontraktów eksportowych z Chinami. Coraz częściej mówi się też o szansach na wysyłkę mięsa do Kanady – choć w tym przypadku dominowałaby wieprzowina. Ale możliwe że i część asortymentu drobiowego mogłaby znaleźć tam swoje miejsce.

 

Ceny indyków w zł/kg:

filety 16,50-17,50

uda b/k 9,50-11,00

podudzia b/k 10,00

podudzia z/k 4,00-4,50

Źródło: Agrobiznes TVP