Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Apetyty rosną, a wraz z nimi – ceny

sklep z elementami mięsnymi
123RF Zdjęcie Seryjne

Boczku brakuje i u nas i na zachodzie Europy. Nie brakuje za to najlepszych gatunków mięs. Krajową ofertę uzupełnia import – i to mimo wysokich cen. Kilogram szynki bez kości kosztuje przynajmniej 12 zł.


Ceny wieprzowiny b/k w zł/kg:

szynka 12,0-13,0

karkówka 13,2-13,8

schab 13,5-14,0

 

Stawki są jeszcze wyższe, jeśli mięso pochodzi z półtusz najlepszych klas. Wysoki utrzymuje się także eksport. W styczniu, w porównaniu z ubiegłym rokiem, sprzedaż nieprzetworzonego mięsa wieprzowego za granicę wzrosła o ponad 10%. Głównie za sprawą wysyłek do Kanady, które zwiększyły się niemal trzykrotnie, i do Hong Kongu, gdzie zanotowano zwyżkę o 1/4. Ale lepsze wyniki sprzedaży notuje cała Unia Europejska. Najważniejszy kierunek to Chiny, a także Korea Płd. Z jednej strony większa sprzedaż, a z drugiej – niewielki wzrost pogłowia. Stan na koniec ubiegłego roku był tylko o 1% wyższy niż w 2016 r. Jest więc szansa, że ceny świń będą utrzymywały się na wysokim poziomie.

Źródło: Agrobiznes TVP